Artikel av Janne
ÖKAD KONTAKT
Några läsare på Ryttartorget har efterlyst övningar som ger lite mer kontakt, följsamhet och respekt från någon enskild häst de träffat på. Det kan vara en ny häst i stallet, eller kanske en unghäst som mest fått vara ifred en längre tid. Det vanliga scenariot brukar vara att hästen upplevs som respektlös och allmänt "brötig". Jag tror att ganska många av oss stöter på en sådan individ emellanåt, även om gränsen för vad vi accepterar förmodligen varierar en hel del. Här vill jag presentera min syn på saken, och delge några enkla övningar som några kanske vill känna på.
BAKGRUND
Vi kommer från olika bakgrund, och har olika inriktning i vårt hästliv. Det innebär att vi ofta har en ganska bestämd uppfattning om vad en häst är, och hur den skall behandlas. Vi vill nog alla ha en väluppfostrad häst, men kan välja olika vägar att nå dithän. Min väg följer grundtankarna inom NH i hög grad, och jag försöker omsätta dessa tankar i praktik efter bästa förmåga. Det kan skilja en del på hur olika människor tolkar dessa grundtankar, så min syn får stå för mig själv.
MITT MÅL
Jag vill börja med att nämna något av vad jag vill ha av en häst.
När jag hanterar en häst är det viktigt för mig att hästen lägger märke till mig som en individ. Jag vill undvika att den bara ser mig som en tvåbent varelse i mängden som råkar hålla den fången med någon form av verktyg. Jag ser ofta hästar som följer och lyder verktygen i första hand, och endast lägger marginell vikt vid personen som använder dem. Jag ser hellre att hästen lägger största vikten vid mig som individ, och endast betraktar mina verktyg som en förlängning och förstärkning av min attityd. För att åstadkomma detta behöver man vara mycket medveten om hur man använder sina verktyg, och vara tillräckligt tydlig för att även hästen skall lägga märke till det.
När hästen lägger märke till mig som individ vill jag visa hästen vad denna individ står för. Jag vill ha ett förhållande där jag leder och hästen följer. För att få en sådan position börjar jag visa att det är jag som kontrollerar området vi befinner oss i. Jag hävdar rätten att besitta den plats jag för ögonblicket väljer att stå och gå på, och visar hästen att den måste lämna platsen och bereda mig fri väg.
Nästa steg blir att visa hästen att jag kontrollerar dess rörelse. För att kunna göra det behöver jag etablera någon form av kommunikation, så att jag kan förklara för hästen hur jag vill att den skall röra sig. De första stapplande stegen mot en utvecklad kommunikation påbörjar jag med några enkla flyttövningar där jag försöker använda ett kroppsspråk som hästen har lätt för att förstå. Jag vill först presentera en ide för hästen. Iden är att det lönar sig för hästen att läsa av min attityd, och att den kan påverka sin situation genom sina handlingar. Jag håller övningarna enkla tills jag märker att vi börjar få upp en villig kommunikation. När hästen börjar bli känslig i sin strävan att läsa av min attityd kan jag förfina kommunikationen och vidareutveckla vårt språk.
Ovanstående är alltså vad jag vill ha i mitt samspel med hästen. För mig rör det sig om små bitar som tillsammans blir något större än de ingående komponenterna. Jag skall inte ta upp plats med ledarskapsresonemang här, utan konstaterar bara att dessa kriterier i sig ger en ganska behaglig samvaro med hästen. Om sedan någon ser någon djupare effekt kan vi betrakta det som grädde på moset för ögonblicket.
MER HANDFAST
Med resonemanget ovan som bakgrund följer här några enkla övningar som tillämpning, utförda i samma ordning. Jag upprepar en del uppmaningar intill tjatighet, för att försöka täcka in de vanligaste svårigheterna jag stöter på när jag är ute bland folk och tränar. Jag hoppas fler har nytta av detta och att ingen blir irriterad. Jag kommer också att rationalisera en del för att spara plats, men diskuterar gärna utförligare vid behov.
TILLÄMPADE ÖVNINGAR
SE MIG
När jag närmar mig en häst för första gången vet jag att den inte kommer att se mig. Den noterar att någon kommer, och lägger märke till vilka verktyg jag har, men den kommer inte att se MIG. Därför vill jag tidigt visa att jag är värd hästens uppmärksamhet. Jag använder grimma (helst repgrimma) och ett minst tre till fem meter långt rep med lite tyngd i.
Så börjar jag marschera med bestämda steg. Jag vill förmedla en attityd som säger ”JAG är på väg”. Jag låter hela tiden repet hänga i en båge, den skall nå nästan till marken om jag står på det avstånd jag vill ha till hästen när vi står stilla vända mot varandra. Det är viktigt för att hästen skall lägga mer märke till mig än till mina verktyg! Så går jag alltså några meter, stannar och backar i en halvcirkel mot hästens bakdel (tar ut svängen första stegen för att inte backa in i hästens framdel). När jag passerar bogen ger jag ifrån mig ett uppfordrande ljud (jag pussar)som säger "Hör upp, JAG vill något". Om nu inte hästen har följt mig aktivt med huvudet och ger mig två ögon tar jag ett kort drag i repet, och låter det åter hänga. Jag fortsätter backa mot bakdelen. Man kan säga att jag försöker suga med mig hästens huvud med kroppsspråk. Nu kan två saker hända. Antingen börjar hästen gå i en cirkel, lite slappt för att följa med. Då fortsätter jag cirkla mot bakdelen, och upprepar mitt inkallningsljud. Eller också får jag det jag vill ha : hästen visar att den AKTIVT vill söka upp mig genom att korsa sina framben! Så fort den gör det rätar jag omedelbart ut min cirkel till en rakbana, backar ytterligare något steg medan jag berömmer och vänder på klacken i farten och fortsätter marschen. Där har vi hela förloppet.
Detta upprepas envetet, bara några steg framåt följda av ny halvcirkel, osv. Enkla sidan först, sedan varva båda sidor. Glöm aldrig replängden - övningen blir värdelös om hästen följer repet istället för dig!! Använd bara repet i korta drag vid behov.
Så förstärkning då. Korta drag i repet i kombination med ditt ljud - för att visa att det är din ATTITYD som förstärks genom draget, det har jag redan nämnt. När du gjort några sådana vändningar kan du också förstärka vid behov genom att i farten sjasa undan ändan - för att få slut på en slö cirkel och få ett aktivt steg med frambenen. När du backar mot ändan har du ditt överblivna rep i handen närmast hästen, så om du viftar lite med det mot hästens flank/bakdel glider den undan. Förstår inte hästen hjälper du den genom att samtidigt som du sjasar drar mjukt i repet så att halsen böjs lite mer. Då glider baken bort.
MER UTRYMME
OK, nu börjar hästen lägga märke till dig. Den börjar inse att det lönar sig att läsa av vad du tänker göra - den blir mao allt smidigare. Nu är det dags att börja kräva mer utrymme. Direkt efter en vändning, vänd dig rakt mot hästens flank och marschera rakt igenom hästen, med sikte på ett landmärke bortom hästen. Första gångerna kan du behöva dra ordentligt i repet för att få hästen att glida undan utan att du behöver sakta in. Titta inte ens på hästen, utan förmedla en inställning som säger "Självklart lämnar du min väg fri, och kliver ur spår". Snart räcker det att du något lyfter handen med ditt överblivna rep för att hästen skall förstå att den skall kliva undan. Tänk på replängden hela tiden! Om du tagit tag och kortat repet en gång - se till att det åter hänger nästa gång! Och fokusera på punkten du valt att gå till hela tiden, följ inte hästen med blicken när den flyttar sig.
Förhoppningsvis har du nu sett en märkbar skillnad i hur hästen betraktar dig när du är i närheten. Om du utför detta som ett träningspass ett par gånger kommer det att räcka med ditt ljud för att genast fånga upp hästens uppmärksamhet. Var noga med att stilla berömma hästen med rösten när den ger dig sin uppmärksamhet, och gör någon enstaka vändning när hästen inte ger dig den.
Jag kan tillägga lite om vad du skall leta efter. Innan övningen kommer du förmodligen att bara ha ett öga från hästen, ofta inte ens det. Notera den gradvisa förändringen där du allt oftare får två ögon med lyftade öron (på slak lina). Tänk också på att du med övningen börjar ta mera plats i hästens närhet. I början kan du få lite sura reaktioner (Vafalls, skall JAG behöva anpassa mig??!) Du håller reaktionerna på låg nivå genom att alltid påverka KORT tid när du behöver ta tag med repet. Påverka kort och fortsätt med det du höll på med utan avbrott för att visa vem som skall anpassa sig till vem.
STYR RÖRELSE
FLYTTA BAKEN
Nu när du får bättre kontakt och ökad uppmärksamhet är det dags att börja lägga in lite mer styrning av rörelsen. Jag utgår från att du redan har provat att "gå rätt igenom baken" på hästen, för att säkerställa att den ger dig utrymme i det fallet. Vidareutveckla detta genom att bara stiga lite åt sidan när du har hästen riktad mot dig, och ge hästen en skarp blick på dess ändalykt. Hästen skall då stiga åt sidan med baken, så att du inte längre ser den. Om det behövs får du göra en pulserande rörelse med hand eller repslacket för att förstärka. Men jag ser helst att du inpräntar i hästen att det är ditt skarpa fokus den skall vika för, inte dina verktyg. Använd bara verktygen om det blir nödvändigt att "väcka" hästen, dvs om den blir nonchalant och seg. Varva "flytta baken" med "stå lugnt kvar när jag närmar mig", enbart med hjälp av ditt fokus och din attityd så att hästen blir känslig när det gäller att avläsa din vilja. Om du får svårt att gå mot baken med en avslappnad attityd utan att hästen flyttar sig får du börja med att lägga en hand på manken och uppmuntra den att stå stilla första gångerna. Men försök hela tiden att komma vidare i din kommunikation så att hästen lär sig att tydligt se om du vill flytta den eller att den skall stå still! Finslipa känsligheten för din attityd.
BACKA AV
Nästa del att flytta tycker jag är hela hästen bakåt. Detta är en klar dominansövning, vilket medför att en del saker kan dyka upp i början. Rent allmänt vill jag att du står framför hästen, vänd mot den. Ge den gärna ett verbalt kommando för "Back!" samtidigt som du försöker pressa den bakåt med ditt fokus. Viktigt!! - lägg ditt fokus LÅGT! Pressa i knähöjd, bry dig inte om huvudet - det brukar följa med när benen rör sig. Håller du repslacket mellan händerna kan du göra en pulserande rörelse med armarna mot bogen/benen för att förstärka. Nu är det mycket viktigt att du genast slappnar av och berömmer så fort hästen börjar lägga vikten bakåt. Be sedan om lite till - beröm vid viktförskjutning osv tills du får ett steg. Var sedan noga att be om ett steg i taget - slappna av - be om ett till osv. Finessen är att hästen annars inte fattar att den gör rätt när du vill att den skall backa några meter. Slappnar du inte av när den börjar röra sig tror den att den gör fel, och börjar svänga, röra sig uppåt, titta bort eller något annat. Nöt inte denna övning. Introducera bara iden vid första tillfället, och avbryt när du fått ett steg några gånger. Låt hästen sova på saken, så kommer du att finna att det blir MYCKET lättare vid nästa tillfälle.
Det svåra med övningen ovan är att hålla påverkan lågt. De flesta tror att de måste stirra/påverka huvudet på hästen. Man inser inte riktigt att benen är häst också. Påverkar man högt i en dominansövning och stöter på motvilja - vart tar då hästen vägen? Den försöker flytta sitt huvud utom räckhåll, sida eller uppåt. Fortsätter påverkan ser hästen snart ett sätt att slippa, den reser sig! Påverkar man däremot lågt är det benen den måste få ur vägen, och det blir mer naturligt att skydda dem genom att backa. Så håller sig hästen låg, mycket viktigt ur säkerhetssynpunkt. Dessutom blir rörelsen mer korrekt när hästen söker sig neråt.
BOGEN
Nästa del att flytta får bli bogen. Räkna med att detta kan gå trögt, hästen flyttar ogärna bogen rakt åt sidan. Typiskt vrider den huvudet utom räckhåll med fötterna planterade. Påverka bog/hals med så mycket som krävs för att få ett steg. Du kommer nog att finna att steget leder till flera, hästen vill lulla iväg framåt från dig. För att renodla att du bara vill ha ett korsande steg följt av ett stopp med avslappning kan du ta hjälp av ett staket som hindrar framåtrörelse tills hästen förstår att du inte vill jaga iväg den. Tajma ditt beröm så att hästen känner tydlig fristad direkt efter steget - innebär att du måste slappna av och berömma redan när hästen TÄNKER flytta sig.
Innan du gör detta utan kontakt är det bra att förbereda hästen på övningen genom att flytta den med fysisk kontakt, så att den förstår iden. Pressa då fingrarna i bogmuskeln med ena handen och halsen med den andra. Använd STATISKT tryck - aldrig pulserande vid kontakt!! Övergå snabbt till att stryka hästen med händerna när den flyttar sig, och försök kela den till att stanna. Iden är att du skall få en renodlad respons på ditt önskemål - ett villigt steg följt av stillastående avslappning. Här får du arbeta med din attityd och din hästs förväntningar en del innan ni blir så lyhörda inför varandra.
RESULTAT
När detta sitter bra har du en häst som börjar respektera ditt personliga område. Du har skaffat dig verktygen för att enkelt få hästen att positionera sig på ett av dig valt avstånd i alla riktningar. Hästen upplever detta som att den har att göra med en ranghög individ. Din attityd som kräver rörelser, men samtidigt ger tydlig fristad och harmoni får hästen att vilja ha med dig att göra. Som skydd och för att få ledning.
Mitt tips är att alltid använda dessa signaler i allt umgänge med hästen, inte bara vid "träning". Signalkänsligheten ökar tills signalerna blir omärkliga för en utomstående. Du märker vid varje kontakt med hästen hur den för tillfället känner sig, (samarbetsvillig, splittrad, grinig), och du har möjlighet att snabbt ändra hästens attityd med hjälp av ett par flyttningar i olika riktningar om hästen inte är på den nivå du önskar.